jump to navigation

Vegetarian Dessert from Palestine: Kanafeh Nabulsi الكنافة النابلسية الناعمة 05/01/2012

Posted by vegetariancooking in Sweets.
Tags: , , , , , ,
trackback


For fine-noodle dough:
1 package defrosted Kataifi noodles (found in Middle Eastern grocery stores) or fine vermicelli
1 cup – 200 grams butter, melted and milk solids skimmed off

Butter, for greasing baking pan

For Syrup:
1-1/2 cup sugar
1 cup water
Juice of 1/2 lemon
1 teaspoon rose water

For Filling:
3 1/3 cup – 800 grams of Nabulsi or Akkawi cheese , if not available it can’t be replaced by ricotta cheese

For Topping:
1/4 cup each blanched, chopped almonds and crushed pistachios
5 tablespoons chopped walnuts

Mix the ingredients for the sugar syrup in a saucepan. Bring to a boil and simmer for 15 – 20 minutes.
Allow to cool. Add rosewater, mix, and set aside.

Pre -heat the oven to 350°F – 180° C.

Shred the kataifi dough into the large bowl. Twist and break off the strands with your hands.

Pour the melted butter into the shredded kataifi dough and mix in thoroughly, using your hands to coat every strand.

Grease the baking pan with butter. Place half the dough at the bottom. Press it in firmly, leaving a rim of 1 cm. around.

Spread the cheese all over.

Spread the other half of the dough, over the cheese, this time pressing into place gently.

Bake for about 30-40 minutes until the surface is golden- brown.

Remove from oven and pour sugar syrup all over the hot kanafeh. Allow to cool completely.

Invert on to serving plate.

Sprinkle nuts all over. If you wish, cut squares or lozenge shapes and decorate the centers with small piles of the pistachios.

طريقه عمل الكنافةالمقادير:

-كيلو من عجينة الكنافة الناعمة.
-كأس من الزبدة أو الزيت النباتي.
-جبنةنابلسية حلوة، أو انقعي الجبنة المالحة في الماء وغيّري الماء كل ساعة، حتى تصبح الجبنة حلوة، أو الجوز المفروم بدلاً من الجبنة، أو الاثنين معاً.

الطريقة:

-قطعي العجينة إلى قطع صغيرة واخلطيها مع الزبدة أو الزيت النباتي.
-ادهني صينية كبيرة بالزبدة أو الزيت النباتي.
-خذي نصف العجينة وافرديها في الصينية، وضعي فوقها الجبنة الحلوة، وإذا أردت أن تقسمي الصينية نصفين، نصفها تحشينها بالجبنة والنصف الآخر تحشينها بالجوز المفروم.
-ضعي فوق الحشوة بقية العجينة واضغطي براحتي يديك عليها حتى تلتصق مع بعضها.
-ضعي بعض قطع الزبدة فوق العجينة، وأدخليها الفرن المتوسط الحرارة.
-راقبي الكنافة، فإذا رأيت حواف الكنافة قد تغير لونها وصار ذهبياً، حينئذ حمّري وجه الكنافة قليلاً.
-أخرجي الكنافة من الفرن واتركيها تبرد قليلاً.
-في هذه الأثناء اصنعي القطر ويتألف من:
-ثلاث كاسات من السكر، مع كأس ونصف من الماء.
-رشي الكنافة بالفستق الحلبي ثم صبي فوقها القطر.
وصحتين وعافية.

Advertisements

Comments»

1. Miranda - 05/06/2012

do you think you could figure out a recipe for a vegan version of Kanafeh? that would be amazing!

2. ThePalestinianOlive - 05/10/2012

Ps – thank you for looking at our blog http://thepalestinianolive.com/
Love and peace,
ThePalestinianOlive


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: